per scientiam ad justitiam


per scientiam ad justitiam 1.0

(seks, gender en relaties, gender en relaties; taal en taalkunde; recht en misdaad; seks, gender en relaties)

(Latijn) door wetenschap tot rechtvaardigheid, motto van de Duitse arts en seksuoloog Magnus Hirschfeld (1868-1935), een voorvechter van de rechten voor homoseksuelen en andere seksuele minderheidsgroeperingen; vervolgens ook het motto van organisaties die voor de belangen van homoseksuelen opkomen

Algemene voorbeelden


Om de echte omvang van Hirschfeld's prestaties op het vlak van theorie en emancipatie te kunnen begrijpen, is het goed om even stil te staan bij zijn motto: "per scientiam ad justitiam" (door wetenschap naar gerechtigheid). Deze uitspraak bevat de sleutel voor zijn omvangrijke seksuele programma dat vertrekt vanuit de bevestiging van de biologische feiten van de menselijke seksualiteit tot een libertijnse visie van een cultuur die oneindig seksueel divers is.

http://www.gayworld.be/holebi-cultuur/iconen/hirschfeld-magnus-1868-1935/,

Ik eindig, zoals Magnus Hirschfeld menigmaal deed, met per scientiam ad iustitiam, dat nog altijd actueel is.

http://www.tegenwicht.org/40_kleine_seksuologie/97_3_euro_sexuo.htm,

Het NWHK was een belangenorganisatie voor homoseksuelen, opgericht in 1912 door jonkheer mr. Jacob Anton Schorer, die streed voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen door het geven van voorlichting over homoseksualiteit onder het motto per scientiam ad justitiam (door wetenschap tot rechtvaardigheid).

http://www.homodok.nl/

Hirschfelds lijfspreuk "per scientiam ad justitiam" duidt aan hoezeer men van de wetenschap een bijdrage verwachtte om discriminatie tegen te gaan. Maar zijn instituut voor wetenschappelijk onderzoek, gesticht in 1919, wordt in 1933 verwoest door de Hitlerjugend: 20.000 boeken en 35.000 foto's worden bij een publieke ceremonie verbrand op het Operaplein, samen met de buste van Hirschfeld en een portret van Freud.

http://timelesscollection.skynetblogs.be/archive/2007/09/12/zieken-zotten-en-criminelen.html,

Je blijft bij een boek als dit zitten met de vraag, wat nu eigenlijk de ergste vorm van pseudowetenschap is: queer theory (die alles wat niet queer is excommuniceert) of theologie (die zich achter onweerlegbare principes verschanst). Pas als beide takken van 'wetenschap' de totale willekeur zouden overwinnen, zou een combinatie van die twee het begin van een illustratie kunnen vormen van het parool van Magnus Hirschfeld: per scientiam ad justitiam.

http://www.homodok.nl/,